Menu
 • De agenda is leeg.
 • Vergroot je wereld met vrijwilligerswerk!

  dinsdag 3 april 2018
   IMG_9941.jpg
  Vrijwilligerswerk heeft veel deuren voor me geopend’
  Op 9 en 10 maart stond Nederland in het teken van vrijwilligerswerk tijdens NLdoet. Voor Elvera en Margo, beide vrijwilligers bij Miks welzijn, is het werk een verrijking van hun leven. Margo: “Als vrijwilliger doe je niet alleen iets voor een ander, je krijgt er zelf ook veel voor terug.”
  Margo heeft sinds kort een betaalde baan, maar geeft haar vrijwilligersfunctie als telefoniste bij Miks welzijn nog niet op. “Twee jaar geleden verhuisde ik van Flevoland naar Joure. Ik kende hier niemand en kon geen werk vinden. Bij Miks kwam ik in een warm bad terecht. Iedereen is erg behulpzaam en oprecht geïnteresseerd. Ik voelde me echt gewaardeerd.”
  Plezier en gezelligheid
  “Omdat het werk me zo goed beviel, ging ik ook aan de slag bij het museum in Joure en als taalcoach voor vluchtelingen. Naast structuur geeft vrijwilligerswerk me vooral veel plezier. Ik coach bijvoorbeeld een jonge vrouw van 23 uit Syrië. Als ik langskom, ligt er altijd een schaal klaar met een bult koekjes en andere lekkere dingen. Ze is heel gul en gastvrij, net als de andere mensen die ik coach. Tijdens een bezoek kletsen we wat, bladeren we door Nederlandse magazines of ik zoek de tekst bij een Nederlands liedje dat ze mooi vindt.”
  Grotere wereld
  “Vrijwilligerswerk doen heeft veel deuren voor me geopend. Bijvoorbeeld de deur naar betaald werk als secretaresse. Als ik twee jaar lang op de bank was blijven zitten, weet ik niet of ik hetzelfde had bereikt. Bovendien ben ik via Miks in aanraking gekomen met het project STERKER. Dit is een groep met 50+ vrouwen die zichzelf wil ontwikkelen. We hebben veel mooie workshops gevolgd: van een kleurenanalyse tot digitale vaardigheden en zelfverdediging. Met veel vrouwen uit de groep heb ik regelmatig contact. Ik had nooit gedacht dat vrijwilligerswerk me zoveel zou brengen, het heeft mijn wereld vergroot.”

  ‘Ik wil mijn werk als vrijwilliger voor geen goud missen’

  Als Elvera onder de mensen is, voelt zij zich als een vis in het water. Ze zit dan ook helemaal op haar plek bij Miks welzijn als vrijwillige telefoniste en coördinator vervangende mantelzorg (Stand-by).
  “Oog hebben voor anderen is me met de paplepel ingegoten. Mijn moeder was vroeger erg actief in de buurt waar ik opgroeide. Ze bakte bijvoorbeeld elk jaar met oud en nieuw honderden oliebollen voor iedereen. Van haar heb ik geleerd om anderen te helpen waar ik kan. Ik vind het niet meer dan normaal om af en toe boodschappen te doen voor mijn buurvrouw van 98 of haar iets lekkers te brengen. Mijn kinderen weten ook niet beter dan dat ik vrijwilligerswerk doe. In de kerk, op school, in een hospice... Ik heb van alles gedaan.”
  In het zonnetje zetten
  Als coördinator vervangende mantelzorg, koppelt Elvera vrijwilligers aan mantelzorgers en de personen waarvoor zij zorgen. “Mantelzorgers zijn vaak overbelast. Ik heb van dichtbij gezien hoeveel druk op de schouders van mijn vader terechtkwam toen mijn moeder ziek werd. Een vrijwilliger kan die druk verlichten, door een paar uurtjes op te passen zodat de mantelzorger bijvoorbeeld kan sporten/ ontspannen. Ook organiseren we informatieve bijeenkomsten, bieden een luisterend oor en zetten we mantelzorgers in het zonnetje op de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg.  Voor jonge mantelzorgers organiseren we Fundagen en een zomerkamp. Ik vind het fijn dat we hen op deze manier kunnen steunen.”
  Net als Margo heeft ook Elvera sinds kort weer een baan. “Maar ik blijf actief bij Miks als vrijwilliger”, vertelt ze. “In de vier jaar dat ik hier werk, ben ik een stuk zelfverzekerder geworden. Ik kan hier helemaal mezelf zijn en word als vrijwilliger net zo serieus genomen als de betaalde krachten. Bovendien brengt het werk een hoop gezelligheid met zich mee. Dat wil ik voor geen goud missen.”
  Vrijwilliger worden?
  Wilt u ook het verschil maken voor een ander en uw wereld vergroten? Punt Twa is altijd op zoek naar vrijwilligers! Wij geven advies, voorlichting en scholing voor nóg beter vrijwilligerswerk. Wilt u meer informatie? Kom gerust eens langs
   
  Punt Twa Balk
  Bogermanstraat 7
  06-46294787
  balk@punttwa.nl    
  Punt Twa Joure
  Brugstraat 1
  0513-414593
  joure@punttwa.nl
  Punt Twa Lemmer
  Wiepke Hofstraat 8
  Telefoon: 06 - 46 10 47 75
  lemmer@punttwa.nl  
   

 • Nieuws

  Frij Stipers (vrijwilligers)  actief in De Fryske Marren voor LF 2018

  woensdag 18 november 2020
  Lees meer...

  *(Gratis) VOG vanaf 1 november 2018 in regeerakkoord

  woensdag 20 juni 2018
  Lees meer...

  Frij stiper lunchbijeenkomst 8 juni

  vrijdag 8 juni 2018
  Lees meer...